Bici

15+1 bölcsesség a cowboyoktól bringásoknak.

15+1 bölcsesség a cowboyoktól bringásoknak.

Amerika vad marhapásztorai, a cowboy-ok sok tekintetben hasonlóak a bringásokhoz: mi is a vad természetben közlekedünk paripánkon, és sokszor a civilizációt elhagyva csak magunkra számíthatunk. Sok száz év alatt összegyűlt amerikai bölcsességet próbáltam bringás nyelvre fordítani.

pexels-zeynep-sude-emek-18217148.jpg

1. Mindig a horda előtt igyál a vízből.

2. A diplomácia az "okos kutya" kimondásának művészete, amíg találsz egy követ.

3. Ha egy gödörben találod magad, hagyd abba az ásást.

4. Egy jó bringának sosem rossz a színe. A jó döntés a tapasztalatból jön, aminek nagy része a korábbi rossz döntésekből származik.

5. Ha valami újat próbálsz ki, minél kevesebben tudnak róla, annál jobb.

6. Minden ösvény tartogat valami meglepetést.

7. Nincs leigázhatatlan bringa, nincs levethetetlen bringás.

8. Ne ítélj meg embereket a bringás haverjai alapján.

9. Ha elromlott, javítsd meg.

10. Légy pozitív.

11. Ha te vezeted a csoportot, nézz vissza, hogy meg van-e még a csorda mögötted.

12. Mindig ellenőrizd, hogy mit eszel. Az nem fontos, hogy mi az most, csak az, hogy mi volt előtte.

13. A leggyorsabb mód a pénzed megduplázására, ha félbe hajtod, és úgy teszed vissza a zsebedbe.

14. Ha úgy érzed, hogy túl kicsi vagy ahhoz, hogy hatással legyél másokra, próbálj együtt aludni egy szúnyoggal egy sátorban.

15. A kemény embereknek sosem kell mondogatniuak, hogy ők azok. Az őszintéknek sem kell úgy kezdeni, hogy "megmondom az őszintét"

+1. Az időzítés nagyban befolyásolja az esőtánc eredményét.

 

Képek: Pexels.com

15+1 bölcsesség a cowboyoktól bringásoknak. Tovább
Radon Render 8.0  - teljesítmény minden igényre

Radon Render 8.0  - teljesítmény minden igényre

A Radon egy német márka, amit online lehet megvásárolni és meglehetősen kedvező áron a nevesebb konkurensekhez képest. Ez a karbonvázas, 625Wh akksis össztelós monti 2 millió forint alatti áron kapható újonnan, ami mindenképpen figyelemre méltó. A kerékpár egy barátom tulajdona, aki külföldre költözött és nem tudta magával vinni, így nálam hagyta, hogy kipróbálhassam, mielőtt új gazdára lel.

img_20230918_154319.jpg

A Render egy ambiciózus E-All-Mountain 29 colos kerekekkel és elöl 160 mm-es, hátul 140 mm-es rugóúttal. Az E-MTB-t a Bosch Performance CX és egy 625 Wh-s akkumulátor hajtja - ez akár 85 Nm csúcsnyomatékot is tud. 2019-ben született meg a Radon Render sorozat, a modell alapkonstrukciója azóta nem sokat változott, hiszen a karbon váz geometriája és az alumínium hátsó háromszög az elmúlt években is bizonyított. Csak a vázhoz és a hajtásrendszerhez használt alkatrészek változtak évről évre az idők folyamán, és a felszereltségi lista is frissült.

img_20230918_154253.jpg

A jól bevált Bosch Performance CX motorrendszer a nagy teljesítményű Performance CX motorral és a nagyméretű, 625 Wh-s akkumulátorral ugyanúgy megmaradt. A felfüggesztési elemek a Rock Shoxtól és a Fox-tól származnak, és elöl 160 mm, hátul 140 mm rugóutat kínálnak. A mindkét tengelyen lévő 29″-es kerekekkel együtt ezek az alkatrészek egy ígéretes e-all-mountain kerékpár alapját képezik.

img_20230918_154202.jpg

Felszereltség

A felfüggesztés elöl Rock Shox Lyrik villából áll, hátul pedig egy tartályos Float X lengéscsillapító tartja kézben a kereket. A váltóelemek a Shimano-tól származnak, és 12 fokozatúak. Mind az első, mind a hátsó fékrendszer 203 mm-es tárcsafékkel van felszerelve. A Magura MT Trail négy dugattyúval rendelkezik az első keréken és kettővel a hátsó keréken. A Bosch Performance CX negyedik generációs hajtásrendszerét használják. Az alsócsőben elhelyezett 625 Wh-s akkumulátor táplálja, így bőven van elég energia ahhoz, hogy az 1000 méteres szintemelkedést teljes gőzzel gond nélkül megtehessük. Ezt az összcsomagot figyelembe véve a Render 8.0 még az alapváltozatban is kevés gyengeséget enged meg magának, ahogy azt később a gyakorlati részben látni fogjuk.

img_20230918_154341.jpg

Igazi Performance

A 625 Wh-s akkumulátorral kombinálva a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy rásegítéssel körülbelül 1200 m szintkülönbség és 40 km körüli távolságok is lehetségesek, amint azt más, ezzel a rendszerkombinációval felszerelt modellek már bizonyítottá. A Bosch alaprendszerénél nincsenek egyéni beállítási lehetőségek, a négy támogatási szint ECO, TOUR, EMTB és TURBO fix. EMTB üzemmódban a motor dinamikusan reagál a külső körülményekre, mint például a pedálnyomás, a meredekség és a csapásszám, és pontosan, finoman adja le a teljesítményt. A 625 Wh-s akku egyébként elég könnyen kivehető az alsó csőből. Az akkumulátor mechanikusan van rögzítve, zárhatóan és műanyag borítással védve ül ott. A töltőcsatlakozók logikusan helyezkednek el az akkumulátoron.

img_20230918_154115.jpg

A Radon Renderrel EMTB üzemmódban tekerni a legszórakoztatóbb, mivel mindig van elég tolóerő, és könnyedén megbirkózhatsz a hosszú távokkal valamint az 1000 méter feletti szintkülönbségekkel. A legalacsonyabb ECO-beállításban a hegyekben azért nem olyan fürge, ilyenkor jobban kijön a 25kg-os súly, de kisebb emelkedőn ez is elegendő lehet.

Milyen vele menni?

Sík terepen a Performance CX csodálatosan pedálozható a 25 km/órás sebességhatár felett. A támogatás és a teljes teljesítmény közötti átmenet nagyon egyenletes, még a Radon Render legmagasabb támogatási fokozatán is - ez még inkább kiemeli a hatékonyságot, hiszen e-kerékpárosként jól adagoltan saját erőre támaszkodunk, amikor túllépjük a 25 km/h-s támogatási határt. Emelkedőn a Bosch egyszerűen a referencia, ha a hajtás szabályozásról van szó. A meredek terepen való elindulás 20 % körüli emelkedővel majdnem olyan könnyen elsajátítható, mintha sík terep lenne. A Bosch motor erőteljes teljesítményleadása mellett egy másik plusz pont a kiváló adagolás. Még a legmeredekebb, technikás terepen is igazán könnyű elindulni, mert az erőleadás nem kontrollálatlanul brutális az első pedálnyomással, hanem fokozatps nyomatékot fejleszt, hogy fél kurblifordulat után elinduljon. A hátsó háromszög a Fox Float X hátsó lengéscsillapítóval általában elég feszes, ami emelkedőn felfelé haladva pozitív előny, mivel jó adag ellennyomás van.

img_20230918_154156.jpg

 

A Radon Renderrel legszívesebben dinamikus EMTB üzemmódban tekerek, mivel az egyéni erőfejlesztés és a nagy hatótáv kombinációja a legszórakoztatóbb. Valójában én is szeretek sokat tekerni a legalacsonyabb támogatási szinteken, hogy egy kicsit puristább és sportosabb legyek az úton. A Renderrel azonban ez az üzemmód nekem egy kicsit túl keménynek tűnik, ami valószínűleg a súlynak és a puha, tapadó gumiknak köszönhető.

A lejtőmenetben a karakterisztikája elsőre kissé szokatlan a saját Turbó Levóm után. Először is észreveszem, hogy a karbon fő váz nagyon merev, így a Render nagyon aktívan akar menni és irányítani. Ha ezt a tulajdonságot egyszer elfogadtuk, a Render igazán beindul, mert megfelelő technika alkalmazásával a kerékpár szinte fékezés nélkül is a pályán tartható. A tengelytáv és a rövid cockpit a pályastabilitás és az agilis kezelhetőség finom keverékét hozza létre.

img_20230918_154229.jpg

A hátsó háromszög 140 mm-es rugóutat engedélyez, amelyet az 55 mm-es rugóúttal rendelkező Fox lengéscsillapító szabályoz. Az alumínium hátsó háromszög összességében nagyon erősnek érződik. A lengéscsillapító elég finoman nyeli el a lökéseket, az igénybevétel növekedésével keményedik, ami nagyon közvetlen menetérzetet biztosít. Ez különösen gyors, száraz terepen hihetetlenül szórakoztató számomra, hiszen az E-MTB aktívan és erőteljesen irányítható. Egy kicsit több rugóút hátul még mindig jól állna a Render-nek, mert rengeteg potenciált hordoz magában.

img_20230918_154144.jpg

A Magura MT Trail fékek az első 100 km alatt egy kis szeretetet és figyelmet igényelnek. Ahogy nő a futásteljesítmény, az elöl négydugattyús, hátul pedig a kétdugattyús csapattárs igazán beindul. Ebben az árkategóriában a fékek teljesítménye csúcsminőségű.

Összefoglaló

Ár-teljesítmény arányban egy nagyszerű összcsomagot kapunk, amellyel szinte bármilyen terepen jól szórakozhatunk. Bár nem a legdrágább alkatrészek kerültek beépítésre, a Render 8.0 minden szabály szerint működik, így tökéletes és megfizethető alapot nyújt az e-all-mountain szórakozáshoz. Így talán érthető is, hogy a német piacon miért dominálnak az ebike-ok a hagyományos bringák ellenében. A Pilisben én még nem cserélném le a Cannondale Fsi-m egy ebike-ra, hiszen élvezetes egy 10kg alatti merevfarút kergetni, de ahol meredekebb, magasabb hegyek vannak, az ebike-ok fölénye megkerülhetetlen, és a Radon egy nagyon józan árazású alternatíva. Ez a példány még pár napig eladó, de lehet, hogy marad, mert ennyi pénzért nehéz lenne bármi mást találni helyette.

Radon Render 8.0  - teljesítmény minden igényre Tovább
Pulzusmérő - hogyan használd és miért

Pulzusmérő - hogyan használd és miért

Bár a kerékpározás legfelsőbb szintjén a pulzusmérő már nem számít a legfontosabb eszköznek, hiszen sokkal pontosabb adatok is rendelkezésre állnak a teljesítmény mérésre, nekünk, amatőröknek még mindig ez a legelérhetőbb megoldás teljesítményünk monitorozására.

Meglepő talán, de leginkább a kezdő kerékpárosoknak van a legnagyobb szükségük erre az eszközre, hiszen őket hátráltatja a nem megfelelő intenzitással végzett edzés, legyen szó mennyiségről vagy minőségről. A gyors kezdés, túledzettség, fájó izmok, fáradtság, sérülések és általában a rossz közérzet a sporttal ismerkedők nagyobb részét az első két hétben elriasztja. 

heart-960458_1920.png

Az elején úgy tűnik, az az alapigazság, hogy minél többet és intenzívebben edzünk, annál több súlyt veszítünk és erősebbek leszünk, sajnos nem működik. Ennek legfőképpen az az oka, hogy az edzetlen test sokkal több pihenést igényel túlzott terhelés esetén, így összeségében nem is tudunk eleget edzeni. Megfelelő aerob terheléssel azonban akár a kezdetektől heti több alkalommal képesek leszünk a zsírpárnák ledolgozására. A következőkben elsősorban azoknak a sportolóknak szeretném bemutatni a pulzusmérő helyes használatát, akik a testsúlykontroll, általános egészség, állóképesség fejlesztése miatt aktívak. Aki maratonokra, versenyekre készül, annak egyrészt sokkal komplexebb edzéstervezés kell, másrészt a zónákat is pontosabban, személyre szabottan kell megállapítani.

Kezdésnek bőven megteszi egy egyszerűbb pulzusmérő, amik ugyan nem olyan pontosak,  ellenben pár ezer forintét birtokba vehetők. Akkor érdemes beruházni egy komolyabb darabba, ha kiderült az edzések alatt, hogy használod is, nem csak dísznek van. Az első időszakban, hosszabb kihagyás, újrakezdés esetén néhány hétig érdemes a zsírégető zónban tekerni,
akkor is, ha ez nagyon lassúnak tűnik, ugyanis az állóképesség, kapillarizáció (hajszálerek) fejlesztésére hosszú idő kell, míg az izmok sokkal hamarabb reagálnak. Néhány hét elteltével folyamatosan lehet növelni a terhelés intenzitását, mondjuk 60% zsírégető zóna mellett 40% állóképességi zónában tekerni.Nézzük, milyen zónákról van szó.

1. Első lépésként meg kell határozni a maximális pulzust. A legdurvább módszer a 220-életkor száma években, egyáltalán nem veszi figyelembe az edzettséget és az egyéni különbségeket. A legalaposabb módszer egy terheléses vizsgálat, orvosi felügyelettel. A kettő között van a saját terheléses vizsgálat, amely minimum 15 perces bemelegítés után 2-4 fokozatos terhelés egymás után, először egy kb 60-70%-os erőkifejtés (futás, emelkedőn tekerés), majd kb. fél perc után egy 90%-os terhelés 1-2 percig, ez kb. az a tempó, aminél még éppen tudnál kicsit többet menni. És fél-egy perc pihenés után teljes terhelés 1-2 percig. Elvileg ez a pulzus lesz a maximális pulzusod. Érdemes ezt a tesztet két különböző nap elvégezni, és ha max 3-5 az eltérés, akkor elfogadni az eredményt. A teszt elvégézése csak néhány hónapnyi alap edzés után javasolt idősebbeknek vagy jelentős túlsúllyal rendelkezőknek, illetve mindig legyen kísérő, aki segíthet, ha baj van. Addig elegendő a 220 (ill 226 nőknél) minusz életkor években képlet. Fontos - bármilyen kétséged van az egészségi állapotoddal vagy keringéseddel kapcsolatban, akkor elsőként háziorvos, sportorvos felkeresése javasolt. 

bicycle-384566_1920.jpg

2. Zsírégetés, regeneráció: A zsírégető zóna 50-65% között van. Alapvetően türelemjátékról beszélünk, hiszen ez nem túl nagy tempót engedélyez, ugyanakkor minimum 1-3 órát kell menni edzettségtől függően, hogy valódi eredményt érjünk el. Keveseknek fér bele ebbe emelkedő, vagy terep, tehát javasoltak pl. a Duna melletti kerékpárutak, kisebb forgalmú mellékutak. Ha a regeneráció a cél, akkor 45-60 perc elegendő egy nehéz edzés másnapján.

3. Állóképesség. Ha már nem csak a fogyás a cél, akkor érdemes kicsit erősebben tekerni, a 65-75%-os állóképességi zónában. Ilyenkor még aerob edzés folyik, azaz oxigénadósságot nem tapasztalunk, a légzés nem lesz nehezebb, kapkodó. a zsírégetés itt is hatékony, de a terhelés intenzitása miatt valószínűleg kevesebb ideig bírjuk, és ezért súlyvesztéshez mindenképpen az alsó határ, azaz 65% körül kell maradni, amennyire csak a szél és domborzati viszonyok engedik.

4. Erőállóképesség: 75-85%-os terhelés, ahol az erőt fejlesztjük, illetve a terhelés gyakran anaerob, oxigénadósság lép fel. Ebben a zónában a zsírégetés helyett a szénhidrátok használata domináns, csupán edzés után, az erősen felborult homeosztázis helyreállítása közben kerülnek elő a tartalékok. Igazából az első évben ez a zóna nem kimondottan javasolt tartósan, hiszen erőt akkor kell fejleszteni, ha már állóképesség van. Ha valaki már a versenyzés, teljesítménytúrák felé kacsingat, akkor érdemes egy éves edzéstervet felépíteni, leginkább szakember segítségével.

5. Alappulzus. Az alappulzus legfontosabb szerepe, hogy visszajelzést ad állapotunkról, edzettségünkről. Mérése közvetlenül ébredés után, még fekvő helyzetben történik, 5 egymást követő napon. Egészséges, nem túl edzett embernél ez a közismert 72-es érték lesz, ha ennél magasabb rendszeresen, akkor érdemes óvatosan kezdeni az edzést, illetve ha ideiglenesen magasabb, az túledzettség, betegség tünete lehet. 55-65-ös érték már edzett szívre utal, míg ennél alacsonyabb értékek már azoknál mérhetőek, akik tisztában vannak a fentiekkel, hiszen évek óta edzenek - vagy betegség, genetikai okok miatt eleve alacsonyabb a pulzusok (pl. pajzsmirigyprobléma).

6. A zónák kiszámolása. Az 50%-os alsó limit, 30 éves féfinál, 60-as alappulzussal: 0.5*(190-60)+60= 125 azaz a maximális pulzus-ból kivonjuk az alappulzust, megszorozzuk a százalékértékkel, és végül hozzáadjuk az alappulzust. A zsírégető zóna felső határa így 0.65*(190-60)+60= 150.

Összefoglalva a pulzusmérők használatának első lépései a készülék megvásárlása, a maximális és nyugalmi pulzus meghatározása, valamint a sok edzés a megfelelő, alsó két zónában. Ha lehetőség van rá, érdemes terheléses vizsgálatra menni, és meghatározni az egyéni zónákat, ezek ugyanis nagyon eltérhetnek az általános adatoktól. A pulzusmérő használatának legfontosabb kezdeti előnye, hogy kiderül, az eddig mozgásunk túl intenzív, ideális, vagy túl könnyű volt-e? Ha ez meg van, lehet tovább lépni, akár szakember segítségével, hiszen egy jó edző egyben erős motivációt is jelent.

Képek: Pixabay.com

Pulzusmérő - hogyan használd és miért Tovább
5 fontos gyümölcs kerékpárosoknak

5 fontos gyümölcs kerékpárosoknak

Bár a banánt tartják a legfontosabb kerékpáros gyümölcsnek, ez valójában ez tévhit, nehezen emészthető és vitaminokban sem annyira gazdag - legalábbis a fáról zölden leszedett, több ezer kilométert hajóztatott és kamionoztatott formában. Nézzük, mi a kerékpárosok titkos fegyvere:

1. Áfonya

pexels-veeterzy-70862.jpg

Magas anthocyanidin tartalma az izomlebontásban jeleskedő szabadgyökök megkötésében erős sportorvosok szerint. Az anthocyanidin az élelmiszeriparban E163 néven is ismert. Tartalmaz még C, K vitamint, mangánt és immun illetve csont erősítő anyagokat.

2. Görögdinnye

pexels-huda-qadafi-16682100.jpg

A sajnos csak szezonban elérhető gyümölcs sok szempontból ideális nekünk. Magas víztartalma a rehidrációban előnyös, likopin tartalma az UV sugárzás elleni védekezésben segít. "A" vitamin tartalma a vas megkötésében segít, a vas viszont az oxigénszállításhoz kell. Végül ne feledjük a cukortartalmát, attól finom és mozog az izom.

3. Szeder

pexels-thierry-fillieul-1046535.jpg

Magas rost tartalmával hosszú távú üzemanyagnak sem utolsó, zabpehellyel két órával indulás előtt ideális. C, K vitamin, mangán tartalma pedig ezen felül ajándék. A Pilisben most nagyon könnyű találni, és az esős nyárnak köszönhetően finomak is!

4. Mangó

pexels-pixabay-39303.jpg

Nem mindenhol kapható, pedig papain tartalma igen fontos emésztést segítő tulajdonsággal bír, különösen bringázás után ajánlott. Átlagosan 30 gramm cukortartalma rengeteg üzemanyag az izmoknak, és az antioxidáns trió is képviselteti magát a mangóban, az A, C, E vitaminok.

5. Kivi

pexels-dmitry-demidov-3904800.jpg

Sokáig rosszul voltam a szagától is, de meg lehet szeretni. Magas foszfortartalma a banánhoz hasonlóan a C vitaminnal együtt az izomregenerációban játszik szerepet. Egyes kutatók szerint napi 2 kiwi számottevően csökkenti az ér és szívbetegségek kockázatát.

Képek: Pexels.com

5 fontos gyümölcs kerékpárosoknak Tovább
Túlzásba esnek a bringások? - a kalóriasaccolás buktatói

Túlzásba esnek a bringások? - a kalóriasaccolás buktatói

A kerékpározás mellett az egyik legnépszerűbb érv a gyors fogyás lehetősége szokott lenni, azonban ez is egyike lehet azoknak a tévhiteknek, ami a csalódottsághoz vezethet hosszabb távon. A kommentek között is gyakori felvetés, hogy a kerékpározás semmit nem segít a fogyásban. Tényleg meg lehet szabadulni több kilogramm zsírtól, ha minden hétvégén tekerek egy százast? Ha a városban mindenhová tekerek? Vagy igaza van a szkeptikusoknak és a kerékpározás nem segít a fogyásban?

Túlbecsüljük az intenzitást

A válasz nem határozott, attól függ. A kalória számolgatás és saccolás sajnos itt is szükséges, hogy az egyes esetekre vonatkozóan el tudjuk dönteni az igazságot. Egy kerékpáros testsúlytól, tempótól függően óránként 2-700 kilokalóriát éget el. Itt már rögtön adódik az első hibalehetőség: sokan hajlamosak túlbecsülni az erőfeszítéseiket.

A városban, izzadtsághatáron belül, sík terepen kerekezés sok lámpával és megállással nem a 700 Kcal-s kategória. Eleve nem a bruttó időt, hanem csak a tekerést kell számolni, és nem mindegy, hogy ki mekkora súlyú, milyen intenzitással teker, mennyire hatékonyan égeti a kalóriát. Aki komolyan veszi, és még nincs több évtizednyi edzésrutinja, érdemes mérni a terhelést, ma már egy csuklón mérő GPS-s óra maximum pár tízezer forint használtan.

will-truettner-pkdedpth7ow-unsplash.jpg

Mennyit kell tekerni egy kilogramm fogyáshoz?

Vegyük először az edzés intenzitását: heti 8-10 óra tekeréssel, mely közepesen intenzív kb. 5000 kalóriát lehet elégetni, ami nagyjából fél kg zsírnak felel meg. Ez már az a szint, amivel egy tömegversenyen bármilyen távon a mezőny az első harmadában, felében be lehet jönni. Erre a szintre már a kerékpárosok kisebb százaléka jut el, így számoljunk ennél kevesebbel, heti 2-3000, havi 10.000 kalóriával. Ehhez még mindig elég sokat kell menni, heti egy hosszabb túra, és több napon közlekedeni. Mindez egy kilogramm zsír elégetéséra elég, ami elég jól hangzik. Leszámítva, ha a sport miatt elkezdünk többet enni, menetközben müzlit, energiaszeletet majszolni, cukros izotóniás italokat inni, és jóízűt vacsorázni a tekerések után, hiszen tettünk a fogyásért.

bannon-morrissy-okanexyc46k-unsplash.jpg

Nos, legtöbbször ez nem így van. Én eléggé szeretek enni, sajnos szoktam is, ennek megfelelően nem is fenyeget az elfogyás veszélye, hiába nő nyáron 10 óra felé az intenzívebb heti edzés. Sokan, különösen az edzésprogram elején, amikor az intenzitás, erőnlét kicsi, már Tour de France menőkhőz méltó étkezési stratégiát folytatnak - fölöslegesen. Semmiképpen nem buzdítanék senkit extrém diétára, hacsak orvosilag nem indokolt. Az alapanyagcseréhez szükséges kalóriát el kell fogyasztani, és nem árt, ha az edzésnek is feltöltött glikogén raktárral megyünk neki.

A zsírtól történi hosszútávú megszabadulásnak három fontos eleme van:

1. az elfogyasztott kalóriát kezdjük el számolni (megdöbbentő adatok lesznek), és igyekezzünk a vélt elhasználás alá 10-20%-kal belőni.
2. edzésre ne menjünk éhesen, üres hassal, mert annak falás vagy gyenge teljesítmény lesz a vége (vagy mindkettő) (kivéve ha ez az edzés cél, fasted training)
3. együnk minél több jó kalóriát, azaz tápanyagdús, minél kevésbé feldolgozott ételt: teljes kiörlésű pékárut, vagy nyers, párolt zöldséget gyümölcsöt. (erről részletesen a Neked könnyű oldalon szoktam írni)

david-dvoracek-ve_qxeqggj0-unsplash.jpg
Ez utóbbinak az is a célja, hogy a szervezet dolgozzon meg aktívan a kalóriáért, így további energiafelhasználás történik már felszívódás előtt, illetve az emésztőrendszer is aktívabb a rostoktól. Ugyanakkor kell a tészta, rízs is, hogy a glikogén raktárakat töltsük, ahogy valamennyi zsír is nélkülözhetetlen a tápanyagok miatt. De amennyire lehet, kerülendő a gyorsétterem, a napközbeni snack, édesség, minden cukrozott ital és chips. Legalábbis, ha cél a fogyás. De természetesen ez nem szabad, hogy kizárólagos cél legyen, a súlyvesztésnek eszköznek kell lenni, hogy a hegyen könnyebben haladjunk, és kevesebb súlyt kelljen magunkkal vinni mindenhová. Hiszen a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat és erre minden nap törekedni kell. Ahogy a tekerésre is!

Ha szeretnél kerékpározással fogyni, keress bátran, kerékpáros és fitness-wellness edzőként támogatlak célod elérésében!

Fotók: Unsplash.com

Túlzásba esnek a bringások? - a kalóriasaccolás buktatói Tovább
Kerékpáros lakókocsik: ha nem is praktikus, de nagyon menő!

Kerékpáros lakókocsik: ha nem is praktikus, de nagyon menő!

A kerékpáros lakókocsik mindig is nehezebb, drágább és kevésbé praktikus alternatívát jelentenek a sátorral szemben, de szerencsére ez nem akadályozza meg az embereket abban, hogy megépítsék őket.

A világ legkisebb lakókocsija:

További csodák:

A legújabb találmány, amely bekerült a kerékpáros lakókocsik dicsőségcsarnokába, a Hupi Wagon.

A finn alkotójáról elnevezett kis utánfutó talán nem olyan kicsi, de az alumínium kompozit panelek okos felhasználása miatt 70 kg alatti súlyú, miközben 195 cm hosszú és 100 cm széles belső méretekkel büszkélkedhet.

Egy francia hajóépítő cég áll a Foldavan - egy könnyű kerékpáros lakókocsi mögött, amely a könnyű tárolás és vontatás érdekében összecsukható.

A Wooden Widget már gyárt egy sor összecsukható csónakot és vitorlás dingit, amelyek kerékpár mögött vontathatók, és a Foldavan sokban osztozik ugyanazokon a tervezési elveken.

A fából, szénszálból és megerősített PVC-szövetből épített, csepp alakú Foldavan három üzemmóddal rendelkezik. Tároláskor vagy az autó tetőcsomagtartóján történő szállításkor laposra összecsukható.

Kerékpárral vontatva 60 cm-re nyílik ki, ami nagyjából a legtöbb kormány szélességének felel meg. A célállomáson kevesebb mint öt perc alatt át lehet alakítani a Foldavant kemping üzemmódba.

A Foldavan súlya mindössze 30 kg, és alacsony súlypontja miatt még a meglehetősen zord terepen is képes közlekedni - erős szélben az oldalfalakat ki lehet nyitni, hogy a szél átengedje.

A Foldavan utánfutó tervkészletként kapható, és építése körülbelül 50 órát vesz igénybe. A szükséges anyagok könnyen beszerezhetők különböző minőségben, hogy bármilyen költségvetésnek megfeleljenek - a Foldavan szinte ingyenesen megépíthető újrahasznosított faanyag és használt alkatrészek felhasználásával.

A Foldavan szénlábnyoma kicsi, mivel az összes anyagot helyben lehet beszerezni vagy megmenteni. Ráadásul a vállalat minden egyes alkalommal, amikor elad egy tervkészletet, öt fát ültet el.

Kerékpáros lakókocsik: ha nem is praktikus, de nagyon menő! Tovább
A kerékpározás 7 legnagyobb hatása a testalkatra

A kerékpározás 7 legnagyobb hatása a testalkatra

A mai rohanó világban az optimális egészség és fittség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy olyan edzésprogramot találjunk, amely zökkenőmentesen illeszkedik a mindennapi életünkbe.

A kerékpározás, amely egy alacsony terhelésű aerob tevékenység, népszerű választássá vált azok számára, akik kényelmes módszerrel szeretnének aktívak maradni, miközben ingáznak vagy egyszerűen csak élvezik a szabadban töltött időt.

Környezetbarát vonzerején és praktikusságán túl a kerékpározás magában rejti a lehetőséget, hogy következetes napi gyakorlással jelentősen befolyásoljuk testünket.

Ebben a cikkben bemutatom napi kerékpározás testalkatra gyakorolt hatásait, rávilágítva a 7 leglényegesebb lehetséges változásra.

Milyen gyorsan változtatja meg a kerékpározás a testedet?

Az, hogy a kerékpározás milyen ütemben változtatja meg a tested alakját, több tényezőtől függ, többek között a gyakoriságtól, az intenzitástól és az egyéni jellemzőktől.

Bár az azonnali átalakulások nem feltétlenül drámaiak, a következetesség és az elkötelezettség idővel figyelemre méltó változásokat eredményezhet. Az egészséges testmozgás bármely formájához hasonlóan a következetesség olyan eredményeket biztosít, amelyek megmaradnak, míg a hirtelen és drámai változások hosszabb távon szeszélyesek lesznek. pexels-andrea-piacquadio-3764520.jpg

A kerékpározás megváltoztathatja a testalkatodat?

Igen, természetesen. Praktikusságán túl a kerékpározás különböző izomcsoportokat és a kardiovaszkuláris rendszert is igénybe veszi, ami esztétikai és funkcionális változásokat eredményez a testalkatodban. De vajon a kerékpározás megváltoztathatja-e a testalkatot?

A kerékpározás 7 hatása a testalkatra

 

1. Karcsúbb lábak és erősebb négyfejű combizomzat

Amikor kerékpározol, a lábad a tevékenység erőforrása, amely minden egyes pedálmozdulattal előre hajt. A pedálozás következetes mozgása megdolgoztatja a négyfejű combizmokat, a combod elülső részén található nagy izmokat. Ahogy a quadricepsz összehúzódik, hogy lenyomja a pedálokat, terhelésnek van kitéve, ami idővel izomnövekedéshez és tónusosodáshoz vezet. Ez az igénybevétel karcsúbb lábakat eredményez, és fokozatosan határozottabb izomkontúrok alakulnak ki.

2. Tonizált farizmok és combfeszítők

Míg a négyfejű combizom a kerékpározás izomzatának bevonásában az élen jár, a farizmok és a combfeszítők ugyanilyen fontos szereplők. Ahogy lenyomod a pedálokat, a fenekedben található farizmok aktiválódnak, csakúgy, mint a combod hátsó részén található combhajlító izmok. Ezek az izmok szinergikusan, azaz tandemben és egymást támogatva dolgoznak, hogy minden egyes pedálmozdulat során kinyújtsák a csípőt és a térdet.

 Ez a folyamatos aktiválás serkenti az izomnövekedést és az izomtónust, hozzájárulva a formásabb és feszesebb hátsó rész kialakításához. A kerékpározás egyedülálló módon célozza meg a farizmokat és a combfeszítőket, elősegítve az alsótest kiegyensúlyozott izomfejlődését.

pexels-andrea-piacquadio-3769701_1.jpg

3. Vékonyabb derék és alacsonyabb testzsírmennyiség

A napi kerékpározás hatékony eszköz azok számára, akik a felesleges testzsír leadására és derékbőségük csökkentésére törekszenek. A kerékpározás a szív- és érrendszeri edzés egyik formája, amely kalóriát éget és elősegíti a zsírvesztést. A következetes kerékpározás, különösen, ha kiegyensúlyozott étrenddel kombináljuk, a fogyáshoz szükséges kalóriadeficitet hoz létre. Ráadásul a kerékpáron való egyensúlyozás megmozgatja a törzsizmokat, ami közvetve hozzájárul a tónusos középső rész kialakításához.

4. Egészségesebb testtartás és erősebb törzs

A kerékpározás nemcsak az egyes izmokat formálja, hanem hozzájárul az általános testfelépítéshez és testtartáshoz is. A megfelelő testtartás fenntartása kerékpározás közben megköveteli a törzsizmok, köztük a hasizmok és a hát alsó részén lévő izmok használatát. Ahogy stabilizálod a tested a kerékpáron, természetesen aktiválod a törzsizmaidat az egyensúly és az irányítás fenntartása érdekében. Idővel ez a törzs erősségének javulásához vezet, ami döntő szerepet játszik a jó testtartás fenntartásában.

pexels-brett-sayles-1119162.jpg

Ezek az előnyök túlmutatnak a kerékpáron, mivel a kerékpározás során kialakuló jobb izomkoordináció és tudatosság pozitívan befolyásolhatja a mindennapi mozgásokat és tevékenységeket.

5. Fokozott kardiovaszkuláris állóképesség

A kerékpározás nem csak az izmok formálásáról szól, hanem a szív- és érrendszeri állóképességnek is jelentős lökést ad. A rendszeres kerékpározás erősíti a szívet és fokozza annak hatékonyságát. Ez a megnövekedett szív- és érrendszeri állóképesség az izmok és szövetek jobb oxigénellátását eredményezi, ami javítja az általános sportteljesítményt.

Ez a megnövekedett szív- és érrendszeri állóképesség nemcsak a hosszabb kerékpározást támogatja, hanem felerősíti a szervezet egyéb fizikai tevékenységek végzésére való képességét is, hozzájárulva az erőteljesebb és energikusabb testalkathoz.

6. Csökkentett cellulit és jobb keringés

A kerékpározásnak a testalkatra gyakorolt pozitív hatásai túlmutatnak az izomformáláson; a bőr megjelenésére is kiterjednek. A kerékpározás elősegíti a vérkeringést az egész testben, ami kedvezően befolyásolhatja a narancsbőr megjelenését. A fokozott véráramlás megkönnyíti az oxigén és a tápanyagok szállítását a bőrsejtekhez, elősegítve a szövetek egészségét és potenciálisan minimalizálva a cellulit megjelenését.

pexels-run-ffwpu-5687424_1.jpg

A Journal of Cosmetic Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány a testmozgás és a bőr egészsége közötti kapcsolatot vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a rendszeres aerob testmozgás, beleértve a kerékpározást is, pozitív hatással volt a bőr rugalmasságára és textúrájára. A kerékpározás által kiváltott fokozott keringés és az izommunka kombinációja hozzájárul a simábbnak tűnő bőrhöz, javítva a test általános esztétikai vonzerejét.

7. Mentális jólét és stresszcsökkentés

Bár a kerékpározás által kiváltott fizikai változások figyelemre méltóak, fontos elismerni a tevékenységet kísérő mentális és érzelmi előnyöket is. A szabadban kerékpározás egyedülálló lehetőséget kínál a mentális megfiatalodásra és a stressz csökkentésére. A természettel való kapcsolat, a táj élvezete és a ritmikus fizikai tevékenység terápiás hatással lehet az elmére. A mentális jólétre gyakorolt pozitív hatás közvetve befolyásolhatja a testmozgáshoz és az egészséges szokásokhoz való hozzáállást, hozzájárulva a pozitívabb testkép kialakulásához.

Nem csodálom, ha kedvet kaptál! Ha nem tudod hogyan vágj bele, kerékpáros edzőként tudok segíteni!

Fotók: Pexels.com

A kerékpározás 7 legnagyobb hatása a testalkatra Tovább
A kerékpározás nem csak egészségesebbé, hanem okosabbá is tesz!

A kerékpározás nem csak egészségesebbé, hanem okosabbá is tesz!

Nem titok, hogy a testmozgásnak túl sok egészségügyi előnye van ahhoz, hogy felsorolni lehessen. Az aerob testmozgás egyszerre hosszabbíthatja meg az életet, segíthet a fogyásban és leküzdheti a depressziót. Van valami a pulzusszám emelésében és az izzadásban, ami gyógyítja az ember szervezetét, és elhárítja a fizikai és mentális betegségeket. De tudtad, hogy emellett okosabbá is tesz? Az aerob testmozgás, beleértve a kerékpározást is, ténylegesen megnöveli az agy azon részeit, amelyek javítják a megismerést és a memóriát.

A kerékpározás tudománya

Amikor aerob testmozgást végzel, két dolog történik az agyaddal. Ahogy a lábaid gyorsabban pumpálnak, a szíved is gyorsabban és erősebben pumpál. Ezáltal több vér kering. Mivel több vér jut az agyba, javul az érrendszer működése. Az érrendszeri funkció javulásával javul a kognitív teljesítmény, és azok a bosszantó memóriaproblémák, amelyekkel a kor előrehaladtával szembesülünk, egyre ritkábbak lesznek. De a kerékpározás nem csak az idősödő felnőtteknek való.

pexels-daniel-way-9786298.jpg

Egy általános iskolában gyerekeket is vizsgáltak, és az eredmények alapján azok a gyerekek, akik sportoltak, könnyebben tanultak, és ezáltal jobban teljesítettek a teszteken, mint azok a gyerekek, akik mozgásszegényebb életet éltek.

A testmozgás az egész testünkben vegyi anyagokat szabadít fel. Ezért érezzük magunkat olyan jól edzés után. Az egyik ilyen az agyba jutva egy új kémiai anyagot aktivál. A neve agyi eredetű neurotrofikus faktor (BDNF), ami az agy fehérállományát serkenti.
E nélkül az alapvető fehérje nélkül az emberek gyakrabban kezdenek elfelejteni dolgokat, és még az új dolgok megtanulásával is gondjaik lesznek. Gondolkodtál már azon, hogy a tudósok szerint miért mondják, hogy a testmozgás megelőzi az Alzheimer-kórt?

pexels-rehook-bike-12592799.jpg

Keresd a kihívásokat!

Mivel a megnövekedett oxigén táplálja az agysejteket, a BDNF fehérje pedig serkenti azokat, a kerékpározás javítja az egészségedet, és valóban okosabbá tesz! Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a kerékpározásodból, ne hagyd ki az emelkedőket és időnként fokozd a tempót. Változtasd meg az útvonalakat és keress újakat. Ez segít az agynak új kapcsolatokat létrehozni azáltal, hogy változatosságot visz a rutinjába. Aktiválja az agyban a jutalomközpontot. Csak arra ügyelj, hogy viselj kerékpáros védőfelszerelést, különösen, ha új útvonalakat és nehézségi szintet próbálsz ki.

Nagyobb az esélye annak, hogy váratlan dolog történik. Már a kerékpáron való egyensúlyozás egyszerű aktusa is, amit az agyad automatikusan végez, javítja a két oldal közötti kommunikációt. A kéz- és szemkoordináció is javul a biciklis sisak alatt.

 A biztonság komolyan vétele

Az egészségesebbé és okosabbá válásról szóló beszédek mellett nem lenne jó, ha az agyadat védtelenül hagynád. Bármikor történhet váratlan esemény, ezért a legjobb, ha felkészült vagy. Akár aszfaltozott úton, akár terepen tekersz, érdemes felmérni a kockázatokat, különösen sport célú kerékpározásnál, a sisak erősen ajánlott.

pexels-elina-sazonova-1850629.jpg

A kerékpározás tökéletes aerobic edzés. Kevésbé terheli az ízületeidet, mint a futás. Jelentős mennyiségű kalóriát éget el, javítja az immunrendszeredet, és talán a legkényelmesebb módszer lehet az edzéshez.

Nem kell az edzőterembe utazni, és ha az időjárás nem működik együtt, akár beltérben is tekerhetsz egy szobabiciklin. Azzal a plusz bónusszal, hogy okosabbá tesz, és a menő kerékpáros felszereléssel együtt a kerékpározás az okos választás, ha edzésről van szó.

 

Képek: Pexels.com

A kerékpározás nem csak egészségesebbé, hanem okosabbá is tesz! Tovább
Ne kínozd magad - a városi kerékpározás alapjai

Ne kínozd magad - a városi kerékpározás alapjai

Hétvégén a szokásosnál is több bringással futottam össze, és még jobban szemet szúrt, hogy sokan  - talán figyelmetlenségből - saját magukat kínozzák a kerékpáron. Rosszul beállított, csörgő-zörgő szerkezetekkel küzdenek, miközben pár perc alatt többet lehet rajtuk javítani, mintha új teszkós bringát vennének. A következő sorokban tényleg csak a legalapvetőbb dolgokről írok, ha más nem, a hasonló problémákkal szembesülő kollégáknak érdemes megmutatni.

bicycle-1851497_1920.jpg

1. lépés

Fújd fel a bringád kerekét. Gyerekkoromban sokat mosolyogtam a falusi bácsikon, akik szinte felnin tekertek, annyira lapos volt a kerék, de ahogy kisütött a nap, előkerültek a laposgumis bringák a városban is. Hogy miért kell keménynek lennie a keréknek? Egyrészt kisebb a gördülési ellenállás, azaz könnyebben gurul, gyorsabban lehet vele haladni. A gumi oldalfalán általában megtalálható az ajánlott nyomásérték bar vagy psi adatokkal, mivel mindkettő fel van rajzolva a pumpákon is, ezért ennek beállítása nem okozhat gondot. Autószelepes gumikat a benzinkúton 3-4 barig simán lehet fújni, és más szelepekhez is van átalakító a bringaboltokban, ez pár száz forintos nagyságrendű alkatrész. Kézipumpával addig érdemes fújni, amíg ráülve éppen csak egy kicsit lapul be a gumi, a legjobb persze a saját állópumpa, ez 5-10.000 forint. A másik ok, hogy a kerékpározást legtöbben a defektek miatt hagyják abba. A lapos gumi vonzza a defektet, könnyebben áll bele a fémhulladék is, meg a kátyúkban is becsípődhet a belső. Tehát pumpálni azt mindenképpen kell.

2. lépés

Emeld fel a nyerget. Rengeteg bringás jár teljesen leeresztett nyereggel, ami egyrészt rontja a tekerés hatákonyságát, hiszen az izom nem tud teljes úton dolgozni, másrészt terheli az izületeket, derekat. A helyes beállítás nagyjából az, ha a sarkad a pedálra rakod, és alsó állásban pont ki tudod nyújtani a lábad, anélkül, hogy a nyeregből le kéne csúszni. Ez elég magas lehet elsőre, az biztos, hogy nem fogod tudni letenni a lábad, ha függőlegesen áll a kerékpár, de mivel nem egy 200 kg-os motorról beszélünk, a bringa megdöntése nem okozhat gondot. Kontrolláld te a bringád, ne a vas vigyen téged. De ez egy későbbi pont. Első körben próbálj meg emelni 1-2 cm-t, hogy magabiztos maradhass, egész addig, amíg az ideális nyeregmagasságot el nem éred. A nyeregmagasság a váz és a nyeregcső találkozásánál egy bilinccsel állítható. Minden nyeregcsövön van egy jelzés, hogy meddig lehet kihúzni, amit be kell tartani, különben eltörhet a váz az extra terhelés miatt. Tapasztalat, 30 éve már cseréltem emiatt fél éves bringán vázat.

bike-1505039_1920.jpg

3. lépés

Olajozd be a láncot. Ideális esetben speciális láncsprével, kényszermegoldásnak a műszerolaj is megfelel, legkényszerebb megoldásnak meg bármilyen olaj. A lánc nem véletlenül a legelterjedtebb meghajtási forma, hatékonyságban még semmi nem vette fel vele a versenyt. Persze, csak ha megfelelően kenve van, a rozsdás, nyikorgó, akadó láncra ez nem igaz. Ha már kezedben a kenőanyag, akkor rakj pár cseppet a váltógörgők tengelyére is, illetve ahonnan nyikorgást hallasz (kivétel a fékbetét...).

4. lépés

Ha felemelted a nyerget, kezdj el normálisan tekerni. Telitalppal, sarokkal nem lehet hatékonyan hajtani a kerékpárt. Ha szeretnél a legkisebb energiabefeketetéssel tekerni, akkor a talpad eleje legyen a pedálon, a pedáltengely vonalában a talpad legszélesebb részével. Ez igényel kis gyakorlást, nyilván könnyebb egy klipszel vagy patentpedállal, de első körben elég nagyjából elhelyezni a lábat, a sarokhajtáshoz képest máris sokat spórolsz.

5. lépés

Eljött az ideje, hogy a normálisan felpumpált, ideális magasságból, helyesen tekert bringád felett átvedd a kontrollt. Működjön a kerékpár a tested meghosszabításaként, ne egy olyan vasdarabként, ami irányít téged. Amiket érdemes gyakorolni, hogy egyre kisebb sebességgel egyensúlyozni, hogy akár pár másodpercig a helyben állás is menjen. Az első kerék felemelése is fontos, hirtelen gödör, útpadka, úthiba esetén ha már az első kereket egy kicsit fel tudod emelni, és tehermentesíteni, az esést vagy a leszállást majdnem biztosan megúszod, a hátsó kerék már átmegy mindenen. Persze annak is lehet segíteni, ha az első kerék átjutott az akadályon, akkor felállva, kicsit előre dőlve levenni a teher egy részét a hátsóról. A kontroll fontos eszköze a fék. Ne félj az első féket húzni, sok bringán látom kikötve. A fékhatás nagyobb része jöhet előlről. Ha fékezel, hajolj le, húzódj hátra, így elkerülheted a kormány átugrását vészfékezés esetén is.

bicycle-1868162_1920.jpg

6. lépés

A kerékpár szakszerű beállítása. Nagyrésze otthon is elvégezhető, az internet teli van útmutatókkal. Tényleg csak az alapok: kerék ne lötyögjön, fék fogjon, fék pofák normálisan álljanak, a váltó használható legyen, a nyereg nagyjából vízszintes. Kerékpárszervízben is el lehet végeztetni, legtöbbször jutányos áron, és cserébe egész évben lehet napi pár kilométert menni anélkül, hogy 30 méteres körzetbe mindenki a te bringád csikorgását, nyekergését hallgatná. Nem zavaró, inkább ciki, főleg egy fiatal férfi alatt...

+1. lépés

Ha szürkület után is használod a bringád, akkor mindenképpen legyen rajta lámpa. Ez elemmel együtt olyan 1500 forinttól induló befektetés. A többi kresz tartozék sem értelmetlen teljesen, de a lámpa kiemelten fontos. Ezenkívül nem árt, ha van nálad egy minipumpa, tartalék belső, gumiszerelő műanyag, és egy mini szerszámkészlet. Ezekkel gyakorlatilag nagyobb túrát is bevállalhatsz, a befektetés itt is pár ezer forinttól indul. Ha még ezenkívül sisak, kesztyű és szemüveg is van rajtad, akkor már be is léptél az igazi kerékpárosok táborába, innen már csak egy lépcső, hogy az edzéseket is elkezd....

Képek: Pixabay

Ha érdekel a kerékpározás és szeretnél fejlődni, kövesd a facebook oldalam!

Ne kínozd magad - a városi kerékpározás alapjai Tovább
Tényleg túl öreg vagy túlsúlyos vagy a tekeréshez?

Tényleg túl öreg vagy túlsúlyos vagy a tekeréshez?

Sokféle megközelítése van annak, mi a legnagyobb különbség hazánk lakosainak életében egy hagyományos európai ország lakosához képest. Hibás elképzelés a kizárólag anyagi oldalról közelítő érvelés, nem emiatt rosszabb a magyarok egészsége, és nem emiatt halunk meg évtizedekkel korábban, mint egy svéd, dán vagy holland állampolgár. Igen, van összefüggés a várható életkor és az anyagi helyzet között, de még sokkal erősebb az összefüggés a lelkiállapot és edzettség befolyásának az élethosszra. Különösen, ha a minőségi életről beszélünk.

cyclist-4002948_1920.jpg

A mostani gondolatokat elsősorban a 40 felettieknek szánom, de aki magára ismer fiatalabban, bátran gondolkodhat velünk. A legnehezebb minden egyes döntésnél a probléma felismerése. Ha 70 éves korod előtt gondot okoz felmenni néhány emeletet gyalog, kivinni az autóba két karton vizet, vagy kocogni egy pár lépést a busz után, akkor azonnal szükséged van a változásra. Az emberi test a ma adott viszonyok mellett (egészségügy, táplálkozás, kitettség az elemeknek) legalább 75 éves korig igen komoly teljesítményre képes. Több olyan kerékpárversenyzőt is ismerek, akik a negyedik iksz betöltése után, a kapuzárási pánikot is elnyomva döbbentek rá arra, hogy testük egy használhatatlan hájtömeg, a több száz izomból alig néhányat használnak rendesen, azok közül is a legfejlettebbek valószínűleg a rágóizmok. Ismerős a helyzet?

cyclist-5162740_1920.jpg

Nincs ok a halogatásra

Sokan ilyenkor hivatkoznak arra, hogy a stressz, az időhiány, meg hogy nem is túlsúlyosak... Pedig de. Ha szembe nézünk saját magunkkal, belül mindig tudjuk a választ. Hiába az új bőrcipő, az egyedi kosztüm, a szuper smink vagy frizura, a háj kibuggyan, a légzés nehézkes 200 méter után, és a tükröt lehetőleg nem nézegetjük fürdés után. Többen azt hiszik, hogy ez adottság, hogy egy kis plusz nem számít. És ha mégis számítana, túl késő bármibe is fogni.
Az igazság az, hogy nem. Megfelelő vezetéssel és körültekintéssel bármikor érdemes és szükséges elkezdeni a mozgást. Ha már eddig eljutottál az olvasásban, akkor tudod, hogy neked szükséged van a változásra, vagy megerősítést, esetleg fejlődési lehetőséget keresel.

cyclist-394274_1920.jpg

Ha túl vagy a probléma felismerésén, és tenni is szeretnél valamit, akkor a legokosabb dolog, ha lehetőségeidhez képest felméred, hogy pontosan milyen állapotban is vagy. Ennek a legegyszerűbb módja egy terheléses teszt, ilyet pár ezer forintért el lehet végezni több kerékpáros edzőcentrumban is, de ezt inkább azoknak javaslom, akik már valamennyire elkezdték a mozgást. Akik most vágnának bele, kezdjék a háziorvosnál egy általános felméréssel, illetve az interneten rövid kereséssel megtalálható tesztek elvégzésével: hány guggolást tudsz csinálni, mennyire megy fel a pulzusod, etc.

Fokozatosság, türelem

Ha sikerült belőni nagyjából a határokat, akkor el kell kezdeni a fokozatos mozgást. Túlsúlyos, középkorú embereknek nem javaslom a kocogást, bármennyire is közkeletű az elképzelés, hogy ez jó, valójában nem az. Terheli az izületeket és a szívet is, messze az ideális szint felett. Kezdésnek 30-33 testtömeg index felett (testsúly/magasság négyzete) az úszást és a gyors gyaloglást javaslom, de érdemes lehet már ekkor elkezdeni kerékpározni is, ugyanis az izületeket az sem terheli. Az első hetekben a cél leginkább a test felébresztése. Ne kezdjünk el erősen hajtani! Ha hosszútávú életminőség javulás a cél, akkor ennek megfelelően kell a terhelést is növelni. Az első három hónap alatt most már csak a kerékpározást tekintve, a cél a biztonságos kezelés, közlekedés kialakítása lehet, begyakorolni a váltást, fékezést, irányváltást, egy sávon belüli megfordulást. Ez első körben sokkal fontosabb, mint növelni a távot. A gyakorlás révén amúgy is elkezdjük a mozgást, ne az elején akarjuk megváltani a világot és ledolgozni az "elmúlt 20 évet". Ennek az eredménye ugyanis csak sérülés, túlterhelés és gyors motiváció vesztés lesz.

in-the-fall-4555052_1920.jpg

Ha sikerült újra megtanulni biztonságosan tekerni, jól esik az elindulás, akkor lehet kezdeni az edzést. Amit azonnal kerülni kell, az a magas intenzitás. Az első évben igazán erre nem is lesz szükség, hiszen jön az automatikusan egy-egy meredekebb emelkedőnél vagy szembeszélben. Szóval az edzés. Ha olyan tempót tartasz, aminél kényelmesen tudsz beszélni, de már elkezdődik az izzadás, akkor nagyjából jó úton haladsz. A terhelést nem szabad lihegésig vinni, mert az csak fáradtsághoz vezet és ha nincs izzadtság akkor a teljesítmény kicsi.

cyclist-4369855_1920.jpg

Cél nélkül nehezebb

Ez a terhelési zóna a KB-GA1 néven fut a versenysportban, a köznyelvben pedig a zsírégető zóna. Megfelelő táplálkozás mellett innentől havi 1%-os súlycsökkenéssel haladva (az elején azért több lesz), hosszú távon is elérhetjük azt a célt, hogy a fogyás tartós legyen. Mivel először az elhatározás jön, egyelőre ne is lépjünk tovább. Még van egy fontos dolog. Kicsit nehéz elsőre, de működik. Ez a technika pedig a célkitűzés. Képzeljük el, hogy milyenek leszünk 3 év múlva. Fittek, fiatalosak, feszesebb izmokkal, és a jelenleginél jóval kisebb térfogattal. Képzeljük el, hogy erőlködés nélkül tekerünk, és szégyenkezés nélkül vesszük fel a testrefeszülős ruhát. Férfiaknak feladat, hogy elképzeljék, mennyire szép kerékpárjuk lesz, milyen fejlett technikai megoldásokkal. Írjuk le ezt a célt egy papírra, vagy írjuk be az elektronikus naptárunkba. Fitt leszek és erős. Ha ez meg van, akkor bontsuk fel a nagy célt kisebb célokra. Mi az első teendő? egy kerékpár megvásárlása? Kölcsönkérni egyet, vagy csak leporolni a régit? Hová fogunk menni először gyakorolni, mit veszünk fel? Mi hiányzik még az első tekerés elkezdéséhez, mikor fogom ezeket beszerezni? Mit szeretnék elérni egy, három és hat hónap múlva? Kivel fogok tekerni? (a kerékpározás társas sport..). A kérdés sok, de a válaszok száma is.

A cél a minőségi, boldog élet az ép testtel kezdve. Most pedig elő a papirt, és írjuk fel az első célt...

Ha nem tudod hogyan kezd el, kerékpáros edzőként tudok segíteni neked!

Fotók: Pixabay

Tényleg túl öreg vagy túlsúlyos vagy a tekeréshez? Tovább
süti beállítások módosítása